Kalite Panosu – Görsel Pano – 5S Panosu
Kalite yönetim sistemleri olan ISO 9001; TS 16949 ve çevre yönetim sistemi olan ISO 14001; 2007, iş sağlığı ve güvenliği olan OHSAS 18001, yalın yönetim , gıda güvenliği yönetim sistemleri ISO 22000 çerçevesinde kalite panolarına ihtiyaç olmaktadır.
5S panosu: Çalışma sahasının daha düzenli ve amaça uygun biçime sokmak için kullanılan panolardandır. Sınıflandırma, düzenlik, temizlik, standartlaşma ve eğitim alanında bilgi verir.
İş kazası takip panosu: İş yerinde iş güvenliği ile ilgili önlemler alınsa da iş kazası meydana gelmektedir. Bir çok çeşiti olmakla birlikte Fabrikada kaç gündür iş kazası olmamaktadır diye belirtilen panoların yanında, isg problemi yaşanıp yaşanmadığı, alınan önlemlerle ilgili yazılı kağıtların konulabileceği alan olabilir.
Kanban panosu: Standart pleksi cepliklerden oluşan panolardır. 3 mm pleksi şekillendirme ile oluşturulur.Kanban kartların rahatça okunabilir olduğu panolardır. Tekerlekli yada duvara monte olabilir. Renklendirme yada bölümlendirme ile daha kullanışlı olmaktadır.
CIP( Sürekli iyileştirme ) panosu -Kaizen : Japonca'da'' zen'' daha iyi anlamına gelmektedir. Kalite ,maliyet ve termin hedeflerinin yer aldığı panolardır. Süreçin iyileştirilmesi için adım adım yönlendirmelerle renklendirmelerle oluşur. Aylar olarak sütunların olduğu ,ekip/ konu ,hedef gibi satırların olduğu panolardır. Panoların en son sütünlarında hedefler ve ödüller konulabilir.
Heijunka panosu: Üretimi seviyelendirmedir. İş yükünü düzenleştirme panosudur. Görsel olarak taikp için oluşturulur.Stoklar, yatırım maliyetleri, işgücü ve bütün değer akışı boyunca üretim akış süresinin bir arada yer aldığı panolardır.
Hedef takip panosu: Firmanın belirlediği hedeflere ulaşmak için sayısal değerlerin yer aldığı hedeflenen ve gerçekleşen değerlerin bir arada olduğu panolardır.
Değer akış panosu: Her ürün için katma değer yaratan ve yaratmayan faliyetleri çizerge olarak gösteren panolardır. Müşteri talebinden, hammaddeye gidipten sevkiyata kadarki süreçteki. Bütünü gösteren tablodur.
T kart panosu: Yönetimin işin yapıldığı alanda bilgi paylaşımın olduğu elindeki kartların yardımcı oluğu formenlerle birlikte bilgi akışının olduğu panolardır. Periyodik bakım,notlar, performans, vardiyalar, tespit edilen olumsuzlukların olduğu panolardır.
Bu panolar dışında sevkiyat panoları, stok takip panoları, eğitim panoları, ilan panoları, öneri panoları, fifo takip panoları, isg panoları, üretim takip panoları gibi firmaya özel panolar yapmaktayız.
Balık Kılçığı Panosu: Kök problemi ortaya çıkarmak amaçlı grafik bir gösterim panosudur. Makine, metod, malzeme, İnsan, çevre gibi başlıkları vardır. Bu konulardaki problemler ilgili başlığın altına not edilir. Amaç kök probleme ulaşmak ve çözmektir. Farkol reklam patentli ürünü oval kalite panosu geliştirmiştir. Üç amacı gerçekleştirir. Birincisi magnetik olması sayesinde mıknatıslı klasör asılabilir. İkincisi yazı yazılabilir. Üçüncüsü belge asılabilir ürün geliştirmiştir. Oval kalite panosu son derece şık ve gösterişlidir. Kalite panolarında standart ürünlerin dışında, firmaya özel tasarımlarda yapılmaktadır.
Kaizen Panosu: Sürekli iyileştirme faaliyetlerinin yer aldığı panolardır. Ağırlıklı olarak öncesi ve sonrası fotoğraflar yer alır. Sürekli iyileştirme ile ilgili bilgilerde yer alır. Yükseklik 120 cm ‘dir. Duvara monte yada stoper tekerlekli olabilir. İşletmenin alanı ve ihtiyaçları dahilinde eni genişletilebilir.
Görsel Yönetim Panosu: İş güvenliği aksiyonlarının alındığı, günlük ve aylık raporların yazıldığı,devamsızlık ve kayıpların olduğu ,faaliyet planı ve kaizen formalarının olduğu panodur.Fabrika içinde çalışan kişilerin görsel olarak bilgi aldığı panodur.Takım çalışmaları ve devamsızlıklar yer alır. 5S denetim ve layoutlar yer alabilir. Mıknatıslı yada klasör kancalı olarak kullanılır . Ölçüleri yükseklik 120 cmdir. Genişlik ne kadar içerik bilgisine ihtiyaç varsa ölçü genişletilir.
TPM Panosu: Tüm çalışanların katılımı ile arızayı giderme,makine ve ekipmanları en üst seviyede kullanma panolarıdır.Sıra no,hat ve tarih yazıldıktan sonra problemin tanımı yapılır.Problemi çözmek için aksiyon planı yazılır.Sorumlu ve hedef tarih konur. Silinip yazılabilen pano olur.
İsg ve Çevre Panosu: İş güvenliği ve sağlığı ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı panodur .İş izinleri, ramak kala, kişisel koruyucu donanımların yer aldığı, öncesi ve sonrası fotoğrafların paylaşıldığı, kuralların yer aldığı panolardır.